- 1 nieduża cukinia
- 4-5 średnich ziemniaków
- 300 g filetu z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- słodka i ostra papryka w proszku
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstawić na 10-15 minut.
2. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków.
4. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia.
5. Cukinię umyć, przekroić na pół. Pokroić w plasterki lub ćwiartki. Dodać do pozostałych warzyw.
6. Tak przygotowane warzywa posypać solą, pieprzem, obficie ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką w proszku. Polać 3 łyżkami oliwy. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30 minut.
7. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać mięso. Podsmażyć na złoty kolor.
8. Po 30 minutach naczynie z warzywami odkryć, wymieszać warzywa. Dodać podsmażone mięso i zapiekać jeszcze 30 minut.