Menu Zamknij

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe obok ogórków kiszonych zawsze gościły w moim domu. Robiła je babcia, mama, a teraz robię je ja. Są one świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek, kanapek lub jako zakąska. U mnie muszą być obowiązkowo na zimę, a jak jest u Was? 😉

Składniki:

  • 1 kg niedużych ogórków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka gałązek kopru z baldachimem
  • korzeń chrzanu
  • po 1/4 łyżeczki gorczycy na słoik
  • po 1 niedużym liściu laurowym na słoik
  • po 4-5 ziarenek ziela angielskiego na słoik

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru


Przygotowanie:
1. Składniki na zalewę zagotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Słoiki umyć, osuszyć. W każdy słoik włożyć po gałązce kopru, kilka plasterków obranej marchewki, plasterek lub pół cebuli, ząbek czosnku (jeżeli mamy duże ząbki czosnku to kawałek), kawałek korzenia chrzanu (około 2-3 cm).
3. Ogórki umyć i układać dość ściśle w słoikach. Dodać przyprawy i zalać zalewą. Słoiki pozakręcać i włożyć do dużego garnka z wodą (wody ma być około 2-3 cm poniżej zakrętki). Gotować na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania wody pasteryzować około 3-5 minut. Wyjąć z garnka i przewrócić spodem do góry. Po przestudzeniu schować do spiżarni.

Opublikowany wPrzetwory

2 Komentarze

  1. Elżbieta

    Cztery szklanki wody są za kwaśne ja biorę 5 szklanek 1-dną octu 5 łyżek cukru łyżkę soli i przyprawy to jest na 1-dną porcję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *