W mojej spiżarni nie może zabraknąć różnego rodzaju przetworów na zimę. Najwięcej robię zapraw z ogórków, ponieważ wszyscy je bardzo lubimy, a warzywa te mam z własnego ogródka. Do moich ulubionych należą ogórki w curry lub w zalewie gyros, ale co roku staram się robić coś nowego. Dzisiaj przygotowałam ogórki w zalewie ketchupowej. Jeżeli szukacie nowych smaków to polecam Wam ten przepis. 🙂
- około 3 kg ogórków gruntowych (mogą być różnej wielkości)
Zalewa:
- 1 l wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 300 g ketchupu (u mnie pikantny, ale może być łagodny)
- 2 łyżki soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Przygotowanie:
1. Składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Ogórki umyć. Większe obrać, pokroić w grubsze plastry i włożyć do słoików. A mniejsze ogórki przekroić na pół wzdłuż lub w ćwiartki i poukładać ciasno w słoikach. Słoiki zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić.
3. Słoiki przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i pasteryzować około 5 minut od momentu zagotowania się wody.