Cała moja rodzinka uwielbia naleśniki, dlatego robię je dość często. Przeważnie podaję je na słodko z serem lub dżemem, ale od czasu do czasu serwuję je też ze szpinakiem. Ostatnio zrobiłam zapiekane naleśniki z nadzieniem serowym i brzoskwiniami. Takie danie zalane masą śmietanowo-jajeczną to niebo w gębie, polecam! 🙂
Składniki:
- naleśniki z tego przepisu (7-8 sztuk)
Nadzienie:
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier według uznania
- 1 brzoskwinia
Sos:
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- wiórki kokosowe do posypania
- 1 łyżka masła do posmarowania naczynia
- borówki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ser wymieszać w miseczce z jajkiem, cukrem, wanilią na jednolitą masę. Brzoskwinie umyć, pokroić w kostkę, dodać do masy serowej i wymieszać.
2. Na każdy naleśnik nałożyć po łyżkę lub dwie masy serowej i zawinąć w rulon. Zawinięte naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem.
3. Śmietankę wymieszać z jajkiem, budyniem i cukrem. Zalać naleśniki w naczyniu. Całość posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 30 minut.
4. Upieczone naleśniki posypać przed podaniem cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.