Pozrywałam ostatnie ogórki z ogrodu. Nie były one takie ładne jak te pierwsze, ale nadawały się na zrobienie pysznej sałatki do słoików na zimę. Warzywa pokroiłam w plasterki, dodałam do nich ulubioną przyprawę gyros i efekt końcowy okazał się bardzo zadowalający. Zrobiłam takie przetwory po raz pierwszy, ale na pewno będę wracać do tego przepisu! Polecam! 🙂
- 2 kg ogórków
- 4 cebule
- 3 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka octu
- 1 opakowanie przyprawy gyros (30 g)
Przygotowanie:
1. Ogórki umyć, pokroić w grubsze plastry. Przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki soli i wymieszać.
2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do ogórków.
3. Marchewkę umyć, obrać. Pokroić w cienkie plastry. Dodać do pozostałych składników.
4. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Przełożyć do ogórków.
5. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Przełożyć do miski.
6. Dodać cukier, ocet, przyprawę gyros i olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Pozostawić na 5-6 godzin. W międzyczasie kilka razy przemieszać.
7. Tak przygotowane ogórki przełożyć razem z zalewą do słoików. Zakręcić i gotować około 10 minut.
Czy dajemy zwykły ocet spirytusowy?
tak 🙂
Pingback:Ogórki po królewsku - Danka Pichci
Przyprawę gyros dodajemy wraz z solą, czy później?
później, razem z cukrem, olejem i octem 🙂
Ile słoików wychodzi z tej porcji ?
5 słoików o pojemności 500 ml
Czy ogórki mogą zostać na noc w zalewie.
tak