Menu Zamknij

Ogórki w przyprawie gyros

Pozrywałam ostatnie ogórki z ogrodu. Nie były one takie ładne jak te pierwsze, ale nadawały się na zrobienie pysznej sałatki do słoików na zimę. Warzywa pokroiłam w plasterki, dodałam do nich ulubioną przyprawę gyros i efekt końcowy okazał się bardzo zadowalający. Zrobiłam takie przetwory po raz pierwszy, ale na pewno będę wracać do tego przepisu! Polecam! 🙂

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 4 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka octu
  • 1 opakowanie przyprawy gyros (30 g)

Przygotowanie:
1. Ogórki umyć, pokroić w grubsze plastry. Przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki soli i wymieszać.
2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do ogórków.
3. Marchewkę umyć, obrać. Pokroić w cienkie plastry. Dodać do pozostałych składników.
4. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Przełożyć do ogórków.
5. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Przełożyć do miski.
6. Dodać cukier, ocet, przyprawę gyros i olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Pozostawić na 5-6 godzin. W międzyczasie kilka razy przemieszać.
7. Tak przygotowane ogórki przełożyć razem z zalewą do słoików. Zakręcić i gotować około 10 minut.

Opublikowany wPrzetwory

9 Komentarzy

  1. Pingback:Ogórki po królewsku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *