Ostatnio byliśmy z rodziną w lesie na grzybach. Nie udało nam się ich za wiele nazbierać, ale starczyło na zrobienie pysznego sosu grzybowego. Robi się go szybko i można podawać z makaronem lub kaszą. Smakuje też jako samodzielne danie z tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem. Polecam miłośnikom leśnych grzybów! 🙂
- ok. 400 g świeżych grzybów leśnych
- 2 łyżki masła
- 1 nieduża cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki i opłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować około 10-15 minut. Następnie odcedzić.
2. W rondelku podsmażyć na maśle obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać odcedzone grzyby. Zalać śmietanką i dusić około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Posypać pokrojoną natką pietruszki.
Pyszności.
A co z wodą po gotowaniu grzybów, w której został cały smak ?
ja wylewam tę wodę
Spokojnie, smak grzybków zostanie, jest przepysznie 🙂 polecam!
ja dodaję jeszcze dla smaku odrobinę magi i wegety ale jak kto lubi 🙂
Można zrobić pyszna zalewajkę. Szkoda wylewać takk cenne smaki.
Moim zdaniem dużo lepsze są jak się nie choruje tylko odrazu na patelke ��
Nie gotuje
A ja zamiast odlewac wodę cały smak podprawiam jogurtem naturalnym i duzo szczypiorku to dopiero jest sos a smietana robi sos słodki
Ja najpierw podsmażam cebulkę na maśle. Dodaję grzyby, aby się poddusiły, doprawiam solą, pieprzem a na koniec podbijam kwaśną śmietaną. Sos przepyszny, a zapach… Do dokoracji natka pietruszki lub koperku. Pychotka!
Ja dodaję pod koniec ząbek czosnku