Menu Zamknij

Sos grzybowy

Ostatnio byliśmy z rodziną w lesie na grzybach. Nie udało nam się ich za wiele nazbierać, ale starczyło na zrobienie pysznego sosu grzybowego. Robi się go szybko i można podawać z makaronem lub kaszą. Smakuje też jako samodzielne danie z tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem. Polecam miłośnikom leśnych grzybów! 🙂

Składniki:

  • ok. 400 g świeżych grzybów leśnych
  • 2 łyżki masła
  • 1 nieduża cebula
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:
1. Grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki i opłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować około 10-15 minut. Następnie odcedzić.
2. W rondelku podsmażyć na maśle obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać odcedzone grzyby. Zalać śmietanką i dusić około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Posypać pokrojoną natką pietruszki.

Opublikowany wObiad

11 Komentarzy

  1. Grzybiarka

    Ja najpierw podsmażam cebulkę na maśle. Dodaję grzyby, aby się poddusiły, doprawiam solą, pieprzem a na koniec podbijam kwaśną śmietaną. Sos przepyszny, a zapach… Do dokoracji natka pietruszki lub koperku. Pychotka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *