Menu Zamknij

Ogórki w zalewie musztardowej

Co roku robię sporo przetworów na zimę. Najwięcej zaprawiam ogórki, ponieważ wszyscy je lubimy i mam te warzywa z własnego ogrodu. Posiadam kilka ulubionych i sprawdzonych przepisów, które stale powielam. Jednymi z moich ulubionych przetworów są ogórki w zalewie musztardowej. Jeżeli jeszcze ich nie robiliście to gorąco polecam spróbować! 🙂

Składniki:
  • 3 kg ogórków
  • do każdego słoika po 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liściu laurowym, 1/2 ząbka czosnku
Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki soli


Przygotowanie:
1. Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki i włożyć do umytych słoików. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i czosnek.
2. Składniki zalewy zagotować, ostudzić i zalać nią ogórki.
3. Słoiki pozakręcać i pasteryzować około 5-10 minut.


Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *