Co roku robię sporo przetworów na zimę. Najwięcej zaprawiam ogórki, ponieważ wszyscy je lubimy i mam te warzywa z własnego ogrodu. Posiadam kilka ulubionych i sprawdzonych przepisów, które stale powielam. Jednymi z moich ulubionych przetworów są ogórki w zalewie musztardowej. Jeżeli jeszcze ich nie robiliście to gorąco polecam spróbować! 🙂
Składniki:
- 3 kg ogórków
- do każdego słoika po 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liściu laurowym, 1/2 ząbka czosnku
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
1. Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki i włożyć do umytych słoików. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i czosnek.
2. Składniki zalewy zagotować, ostudzić i zalać nią ogórki.
3. Słoiki pozakręcać i pasteryzować około 5-10 minut.