Menu Zamknij

Zapiekane kotleciki z kurczaka z marchewką i cebulą

Przeglądając jakiś czas temu strony internetowe w poszukiwaniu jakiegoś przepisu na szybki i smaczny obiad znalazłam na blogu Kulinarne przeboje przepis na pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką. Przepis ten od razu przypadł mi do gustu, ponieważ jest mega prosty, a w efekcie wyszły bardzo smaczne kotleciki. W oryginale nie było cebuli, którą dodałam do marchewki i tym sposobem danie uzyskało nieco inny smak! 🙂

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi z kurczaka
  • 2 marchwie
  • 1 nieduża cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 2 czubate łyżki majonezu


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Podzielić na mniejsze kotleciki. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa, doprawić solą, pieprzem i papryką. 
2. Marchewkę obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do marchwi. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać na niej kotleciki z kurczaka i każdy z nich przykryć porcją marchwi z cebulą. Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30-35 minut do momentu aż marchewka zmięknie. 

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *