Menu Zamknij

Sałatka makaronowa z szynką i oliwkami

Niejednokrotnie zdarza nam się, że zostaje niezjedzony makaron lub ziemniaki. Aby ich nie wyrzucać, możemy zrobić z tego pyszne sałatki na kolację lub zapakować w pudełko na drugie śniadanie do pracy. Dzisiaj zrobiłam taką sałatkę z makaronem, dodając do niego ulubioną szynkę, paprykę, cebulę i oliwki. W ten sposób możemy uniknąć możemy uniknąć wyrzucania jedzenia. 🙂

Składniki:
  • 200 g makaronu kokardki
  • 150 g ulubionej szynki (u mnie filet wędzony z kurczaka)
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka oliwek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • kilka listków bazylii


Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odlać, ostudzić, przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. 
2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Szynkę pokroić w kosteczkę, dodać do pozostałych składników. Oliwki osączyć z zalewy, posiekać i przełożyć do miski. Bazylię opłukać, posiekać i dodać do sałatki.
3. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Pomidorki umyć, poprzekrawać na pół i udekorować przygotowaną sałatkę.

Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *