Niejednokrotnie zdarza nam się, że zostaje niezjedzony makaron lub ziemniaki. Aby ich nie wyrzucać, możemy zrobić z tego pyszne sałatki na kolację lub zapakować w pudełko na drugie śniadanie do pracy. Dzisiaj zrobiłam taką sałatkę z makaronem, dodając do niego ulubioną szynkę, paprykę, cebulę i oliwki. W ten sposób możemy uniknąć możemy uniknąć wyrzucania jedzenia. 🙂
Składniki:
- 200 g makaronu kokardki
- 150 g ulubionej szynki (u mnie filet wędzony z kurczaka)
- 1 mała czerwona cebula
- kilka oliwek
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- kilka listków bazylii
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odlać, ostudzić, przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Szynkę pokroić w kosteczkę, dodać do pozostałych składników. Oliwki osączyć z zalewy, posiekać i przełożyć do miski. Bazylię opłukać, posiekać i dodać do sałatki.
3. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Pomidorki umyć, poprzekrawać na pół i udekorować przygotowaną sałatkę.
Wygląda smakowicie 🙂
Wygląda pysznie 🙂