Filet z piersi kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj z tego mięsa zrobiłam pyszne placki z dodatkiem warzyw. Danie to robi się bardzo szybko i może zastąpić tradycyjne mielone lub schabowe na obiad. Takie placki możemy też przygotować jako przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną, polecam! 🙂
Składniki:
- 300 g filetu z kurczaka
- 3 jajka
- 1 nieduża marchewka
- kawałek pora (około 10-12 cm)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 120 g żółtego sera
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oczyścić, pokroić w pół-talarki.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchew. Poddusić 2-3 minuty, dodać pokrojonego pora i obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dusić około 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.
4. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać, dodać mąki i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojonego kurczaka, starty ser i przestudzone warzywa. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.
5. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcję wyrobionej masy. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
6. Usmażone placki można podawać z ulubioną surówką lub sosem.
Mysle ze to jest super pomysł Pozdrawiam
Może być smaczne
Może być smaczne