Menu Zamknij

Placki drobiowo-warzywne

Filet z piersi kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj z tego mięsa zrobiłam pyszne placki z dodatkiem warzyw. Danie to robi się bardzo szybko i może zastąpić tradycyjne mielone lub schabowe na obiad. Takie placki możemy też przygotować jako przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną, polecam! 🙂

Składniki:
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 3 jajka
  • 1 nieduża marchewka
  • kawałek pora (około 10-12 cm)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 120 g żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku


Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oczyścić, pokroić w pół-talarki.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchew. Poddusić 2-3 minuty, dodać pokrojonego pora i obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dusić około 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.
4. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać, dodać mąki i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojonego kurczaka, starty ser i przestudzone warzywa. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. 
5. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcję wyrobionej masy. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
6. Usmażone placki można podawać z ulubioną surówką lub sosem.

Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *