Menu Zamknij

Wiosenna sałatka

Dzisiejsza moja propozycja to smaczna, zdrowa, chrupiąca, kolorowa sałatka wiosenna. Można ją zrobić dosłownie w kilka chwil, a przed podaniem podaniem polać sosem, ewentualnie samą oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Sałatkę możemy przygotować sobie jako drugie śniadanie do pracy lub na kolację! 🙂

Składniki:

  • 3-4 garście rukoli
  • 2 jajka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 rzodkiewki
  • garść kiełków rzodkiewki

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Sałatę opłukać, osuszyć, rozłożyć na półmisku lub talerzu.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Pokroić w ćwiartki. Poukładać na sałacie.
3. Rzodkiewki, pomidorki umyć i pokroić. Ułożyć na sałacie.
4. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i dołożyć do pozostałych składników.
5. Całość posypać kiełkami rzodkiewki.
6. Składniki sosu połączyć ze sobą i przed podaniem polać nim sałatę.

Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *