- 800 g ziemniaków ugotowanych
- 200 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 100 g żółtego sera np. gouda
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na patelnię na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przestudzić.
2. Ugotowane ziemniaki zmielić na maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę. Następnie do ziemniaków dodać przestudzone pieczarki, jajko, potarty ser, obie mąki, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem i całość wyrobić na jednolitą masę.
3. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy i formować nieduże klopsiki. Następnie obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone klopsiki ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Wyglądają mega apetycznie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2018 🙂
szału nie robi, robiłam 2 razy