Tradycyjny gulasz myśliwski powinien być zrobiony z dziczyzny, jednak nie w każdej miejscowości możemy kupić taki gatunek mięsa. Dlatego mój gulasz jest z mięsa wieprzowego, a suszone grzyby leśne, jagody jałowca i rozmaryn nawiązują do smaków lasu. Taki gulasz idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Możemy podać go z kaszą albo ziemniakami, ale też będzie smakował ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 700 g mięsa wieprzowego
- 2 kiełbasy śląskie
- 100 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 3 nieduże ogórki kiszone
- garść grzybów suszonych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 jagody jałowca
- 1 łyżka majeranku
- gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką ostrej papryki. Obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso i smażyć do zrumienienia. Następnie przełożyć do większego garnka.
- Boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na tę samą patelnię i podsmażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać cebulę i zrumienić. Przełożyć do mięsa.
- Kiełbasę pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię. Zrumienić. Przełożyć do garnka.
- Na patelnię wlać szklankę wody. Wypłukać i przelać do garnka z mięsem. Garnek wstawić na niewielki gaz, dodać suszone grzybki, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Gdyby wody było za mało to dolać, aby mięso było przykryte. Dusić pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu pomieszać.
- Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Pomieszać i gotować jeszcze około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem, papryką i wymieszać.