Menu Zamknij

Wieprzowy gulasz myśliwski

Tradycyjny gulasz myśliwski powinien być zrobiony z dziczyzny, jednak nie w każdej miejscowości możemy kupić taki gatunek mięsa. Dlatego mój gulasz jest z mięsa wieprzowego, a suszone grzyby leśne, jagody jałowca i rozmaryn nawiązują do smaków lasu. Taki gulasz idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Możemy podać go z kaszą albo ziemniakami, ale też będzie smakował ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 700 g mięsa wieprzowego
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 nieduże ogórki kiszone
  • garść grzybów suszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 jagody jałowca
  • 1 łyżka majeranku
  • gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką ostrej papryki. Obtoczyć w mące.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso i smażyć do zrumienienia. Następnie przełożyć do większego garnka.
  3. Boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na tę samą patelnię i podsmażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać cebulę i zrumienić. Przełożyć do mięsa.
  4. Kiełbasę pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię. Zrumienić. Przełożyć do garnka.
  5. Na patelnię wlać szklankę wody. Wypłukać i przelać do garnka z mięsem. Garnek wstawić na niewielki gaz, dodać suszone grzybki, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Gdyby wody było za mało to dolać, aby mięso było przykryte. Dusić pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu pomieszać.
  6. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Pomieszać i gotować jeszcze około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem, papryką i wymieszać.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *