Sałatka szopska to tradycyjna sałatka bułgarska. Jej nazwa wywodzi się od słowa „Szopia”, czyli mieszkańców Sofii i okolicznych terenów. Jest ona prosta do zrobienia, ponieważ nie musimy gotować żadnych produktów. Jej głównym składnikiem jest bałkański ser owczy, którego nie powinniśmy zastępować innym, ponieważ jest on jedyny w swoim rodzaju.
Składniki:
- 1 zielony ogórek
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 nieduża czerwona cebula
- 50 g bałkańskiego sera owczego
- natka pietruszki do posypania
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
Przygotowanie:
1. Warzywa umyć. Ogórki obrać niezbyt dokładnie, pokroić w kostkę. Rozsypać na półmisku. Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać do ogórków. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Dodać do surówki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do surówki.
2. Surówkę doprawić pieprzem. Delikatnie wymieszać. Posypać startym lub pokruszonym serem i posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem skropić oliwą.
Lato 2019 spędziłam w Macedonii…to sałatka ich rodzima…codziennie ja jedzą….myślę że z naszych składników wyjdzie podroba…oni mają ogórki i pomidory o niespotykanym u nas smaku…zwłaszcza ogórki…nigdzie takich chrupkich nie jadłam jak tam….salatka super!
Uwielbiam taka sałatkę. Jadłam ja w Gruzji. Gdzie w Polsce można kupić taki ser?
ja kupiłam w kauflandzie 🙂
Ja mieszkam w Serbii i taką sałatę jem często w restauracjach …..ale warzywa są krojone w większą kostkę i dużo więcej sera fety ?