Menu Zamknij

Sałatka szopska

Sałatka szopska to tradycyjna sałatka bułgarska. Jej nazwa wywodzi się od słowa „Szopia”, czyli mieszkańców Sofii i okolicznych terenów. Jest ona prosta do zrobienia, ponieważ nie musimy gotować żadnych produktów. Jej głównym składnikiem jest bałkański ser owczy, którego nie powinniśmy zastępować innym, ponieważ jest on jedyny w swoim rodzaju.

Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 nieduża czerwona cebula
  • 50 g bałkańskiego sera owczego
  • natka pietruszki do posypania
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Warzywa umyć. Ogórki obrać niezbyt dokładnie, pokroić w kostkę. Rozsypać na półmisku. Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać do ogórków. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Dodać do surówki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do surówki.

2. Surówkę doprawić pieprzem. Delikatnie wymieszać. Posypać startym lub pokruszonym serem i posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem skropić oliwą.

Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

4 Komentarze

  1. Miauczydelko

    Lato 2019 spędziłam w Macedonii…to sałatka ich rodzima…codziennie ja jedzą….myślę że z naszych składników wyjdzie podroba…oni mają ogórki i pomidory o niespotykanym u nas smaku…zwłaszcza ogórki…nigdzie takich chrupkich nie jadłam jak tam….salatka super!

  2. Renata

    Ja mieszkam w Serbii i taką sałatę jem często w restauracjach …..ale warzywa są krojone w większą kostkę i dużo więcej sera fety ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *