- 200 g fileta z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 g kukurydzy z puszki
- 1 mała cebula czerwona
- 1 pomidor kilka koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz
- ostra papryka w proszku
- domowy sos czosnkowy (przepis)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 5-7 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Przełożyć do miseczki.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć do miseczki z brokułem.
4. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do pozostałych składników.
5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki. Następnie cebulę obrać, pokroić w piórka lub półplasterki. Dodać do sałatki.
6. Mozzarellę wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę, poukładać na wierzchu sałatki. Całość polać sosem czosnkowym. Na wierzchu ułożyć pokrojonego pomidora w ćwiartki.