Menu Zamknij

Warstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem

Okres przedświąteczny to taki czas, kiedy szukamy nowych przepisów, aby zaskoczyć naszych gości podczas świąt. Sałatka na blogu Kulinarne przeboje zainspirowała mnie do zrobienia podobnej u siebie. Niektóre składniki trochę zmieniłam i w efekcie wyszła pyszna warstwowa sałatka z papryką, kurczakiem i sosem czosnkowym. Polecam wypróbować przepis na nadchodzące święta! 🙂

Składniki:

  • 200 g fileta z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 pomidor kilka koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • domowy sos czosnkowy (przepis)
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 5-7 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Przełożyć do miseczki.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć do miseczki z brokułem.
4. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do pozostałych składników.
5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki. Następnie cebulę obrać, pokroić w piórka lub półplasterki. Dodać do sałatki.
6. Mozzarellę wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę, poukładać na wierzchu sałatki. Całość polać sosem czosnkowym. Na wierzchu ułożyć pokrojonego pomidora w ćwiartki.

Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *