Składniki na keksówkę o wymiarach 11×30 cm.
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g bakalii (rodzynki, żurawina suszona, morele suszone, daktyle, migdały w płatkach, kandyzowane skórki owoców)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka – 250ml
Przygotowanie:
1. Rodzynki, żurawinę, morele zalać wrzątkiem i odstawić na 25 minut, aby napęczniały. Następnie odsączyć. Morele i daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
2. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać żółta i cukier. Utrzeć na puszystą masę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z bakaliami oraz migdałami i porcjami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając szpatułką.
3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciastko. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 60 minut.
4. Upieczone ciasto polukrować i udekorować kandyzowanymi skórkami owoców.