Menu Zamknij

Keks świąteczny

Keks to proste ciasto ucierane z dużą ilością bakalii. Jedni pieką go na Boże Narodzenie, a inni na Wielkanoc. Ja uwielbiam bakalie, więc robię to ciasto na oba święta i nie tylko. Jeżeli lubicie desery tego typu to zachęcam do wypróbowania, gdyż jest on szybki, ale jednocześnie bardzo smaczny! 🙂

Składniki na keksówkę o wymiarach 11×30 cm.
Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g bakalii (rodzynki, żurawina suszona, morele suszone, daktyle, migdały w płatkach, kandyzowane skórki owoców)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


szklanka – 250ml

Przygotowanie:
1. Rodzynki, żurawinę, morele zalać wrzątkiem i odstawić na 25 minut, aby napęczniały. Następnie odsączyć. Morele i daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
2. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać żółta i cukier. Utrzeć na puszystą masę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z bakaliami oraz migdałami i porcjami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając szpatułką.
3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciastko. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 60 minut.
4. Upieczone ciasto polukrować i udekorować kandyzowanymi skórkami owoców.

Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *