Menu Zamknij

Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia

Truskawki należą do moich ulubionych owoców, więc w sezonie nie może zabraknąć u mnie ciasta z ich udziałem. Dzisiaj przygotowałam deser bez pieczenia na bazie herbatników, kremu budyniowego i bitej śmietany, która idealnie pasuje do tych soczystych owoców. Polecam szczególnie wielbicielom truskawek! 🙂

Składniki na blaszkę o wymiarach 20×28 cm.
Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 100 g krakersów
  • 200 g masła
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego (280 g)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 l mleka+1/2 szklanki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 400 ml śmietanki 30%
  • około 300 g truskawek
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
  • 2 śmietan-fixy

Przygotowanie:

1. 1/2 l mleka wlać do garnka i wstawić na gaz. W pozostałym mleku rozrobić budyń, cukier, obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka. Gotować około 2-3 minut, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia.

2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać warstwę herbatników.
3. Miękkie masło zmiksować dodając po łyżce przestudzonego budyniu na gładką masę. Całość wyłożyć na herbatniki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować je dżemem truskawkowym. Na dżem ułożyć warstwę krakersów.
4. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając śmietan-fixy. Przełożyć na krakersy.
5. Na wierzchu ułożyć umyte, osuszone i przekrojone na pół truskawki. Posypać wiórkami kokosowymi.
6. Gotowe ciasto włożyć na noc do lodówki.


Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *