Menu Zamknij

Kurczak w sosie koperkowo-pieczarkowym

Na przygotowanie obiadu nie zawsze musimy poświęcać dużo czasu, a taki właśnie jest mój dzisiejszy przepis: prosty, szybki i niedrogi. Zrobienie tego dania nie zajmie więcej niż 20 minut, a na pewno będzie wam smakował. Idealnym dodatkiem do tego sosu jest ulubiony makaron lub ryż. 🙂

Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • pęczek koperku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie sera ricotta (230 g)
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kawałki, doprawić solą, pieprzem i paprykami. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć kurczaka na złoty kolor. Przełożyć do miseczki.
2. Na patelnię dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć i następnie dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć 2-3 minuty, aż pieczarki puszczą wodę. Dodać podsmażone mięso. Wlać śmietankę oraz ser ricotta. Dodać umyty, pokrojony koperek. Całość smażyć, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *