Menu Zamknij

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

W okresie wiosenno-letnim często piekę ciasta ze świeżymi owocami i kruszonką, bo po prostu je uwielbiamy. Dzisiaj przygotowałam ciasto jogurtowe z rabarbarem. Jest ono proste, puszyste, smaczne i nie za słodkie. Polecam, jeżeli szukacie szybkiego w przygotowaniu deseru do kawy! 🙂

Składniki na blaszkę o wymiarach 38×23 cm.
Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 75 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 330 ml gęstego jogurtu
  • ok. 400 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 cukier waniliowy


Przygotowanie:
1. Składniki na kruszonkę posiekać nożem lub siekaczką. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i roztopione masło. Zmniejszyć obroty miksera i wymieszać. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników (nie należy długo miksować, ponieważ ciasto nie będzie puszyste).
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i poukładać na cieście. Następnie całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około godzinę (do suchego patyczka).
5. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *