Składniki na blaszkę o wymiarach 38×23 cm.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 75 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 330 ml gęstego jogurtu
- ok. 400 g rabarbaru
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 75 g cukru
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
1. Składniki na kruszonkę posiekać nożem lub siekaczką. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i roztopione masło. Zmniejszyć obroty miksera i wymieszać. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników (nie należy długo miksować, ponieważ ciasto nie będzie puszyste).
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i poukładać na cieście. Następnie całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około godzinę (do suchego patyczka).
5. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Pingback:Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Danka Pichci