- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g świeżych truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną wsypać na sitko i dokładnie przepłukać zimną wodą. Następnie przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5-10 minut i ponownie odsączyć z wody.
2. Do rondla wlać mleko, dodać osączoną kaszę, wsypać cukier waniliowy i 1 łyżkę cukru pudru. Całość gotować na wolnym ogniu, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie mleko. Od czasu do czasu mieszać. Gotować około 15-20 minut. Po tym czasie kaszę zdjąć z ognia i ostudzić.
3. Ostudzoną kaszę przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie masę przełożyć do pucharków (3-4 łyżki zostawić na wierzch).
4. Truskawki obrać z szypułek, umyć i przełożyć do blendera (kilka zostawić do dekoracji), dodać pozostały cukier puder i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i połączyć z musem truskawkowym.
5. Zmiksowane truskawki przełożyć do pucharków na kaszę. Udekorować truskawkami i pozostałą kaszą jaglaną.