Często po pracy nie mam zbyt wiele chęci i czasu, aby przygotować obiad. W takich chwilach uwielbiam przepisy, które są szybkie i łatwe, a całość jest bardzo smaczna. Przykładem tego może być kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym, który jest daniem mega prostym i trudno aby się nie udał. Na jego przygotowanie poświęcimy dosłownie kilka minut, dlatego polecam je dla osób, które tak jak ja nie mają ochoty na długie stanie przy garach! 🙂
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (filet)
- 1 mała cukinia
- 2 średnie cebule
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz ziołowy
- ostra i słodka papryka w proszku
- posiekany koperek do posypania
- starty ser do posypania
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać mięso, smażyć 5-7 minut. Dodać masło, pokrojoną umytą i pokrojoną w kostkę cukinię oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić około 5 minut.
3. Śmietankę wymieszać z musztardą i wlać na patelnię. Dusić jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
4. Sos podawać z makaronem lub kaszą. Posypać startym serem i posiekanym koperkiem.