W okresie letnim, gdy mamy piękną, słoneczną pogodę organizujemy często spotkania z przyjaciółmi czy rodziną na świeżym powietrzu. Jest to świetna okazja do rozpalenia grilla i serwowania potraw z rusztu. U mnie coraz częściej zamiast tradycyjnej tłustej karkówki wrzucam na ruszt takie oto szaszłyki drobiowo-warzywne. Mięso z kurczaka jest chude i delikatne, dlatego szybciej się piecze, a z dodatkiem warzyw smakuje wyśmienicie! 🙂
- patyczki do szaszłyków
- 1 podwójny filet z kurczaka (około 600 g)
- 1 młoda cukinia
- 2 czerwone papryki (może być 1 żółta i 1 czerwona)
- 2 średnie cebule czerwone
Marynata:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miseczki.
2. Składniki marynaty połączyć, dodać do mięsa i wymieszać. Miseczkę przykryć i odstawić na około godzinę do lodówki.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę wielkości kawałków papryki. Cukinię umyć, pokroić na plastry.
4. Mięso po godzinie wyjąć z lodówki i nadziewać na przemian z warzywami na patyczki do szaszłyków.
5. Przygotowane szaszłyki ułożyć na tacce aluminiowej i grillować, aż mięso i warzywa będą miękkie (około 20-30 minut). W międzyczasie obracać.
Bardzo lubię i bardzo często przyrządzam!