Przepis z bloga Delusional world of trine.
Składniki:
- 120 g mąki
- 5 łyżek mleka
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 2 nieduże pomidory
- 1/2 cukinii
- 1 opakowanie mozzarelli
- oregano, bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtko, masło, zioła, szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem, dodać mleko i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Ciasto po wyjęciu z lodówki wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na kształt formy do tarty. Przełożyć do formy (nie trzeba jej natłuszczać). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 st.C. na 15 minut.
3. Pomidory i cukinię umyć, pokroić w plastry i ułożyć na podpieczonym cieście. Mozzarellę pokroić w plastry i położyć na wierzch tarty. Całość posypać ziołami, solą i pieprzem. Piec dalej przez 30 minut.