Ciasta na bazie biszkoptu są delikatne i puszyste. Można je przygotowywać z różnymi kremami i owocami. Zazwyczaj ciasta tego typu robiłam z bitą śmietaną i galaretką, ale już mojej rodzinie się przejadły i zdecydowałam się na coś innego. Tym razem przełożyłam ciasto kremem budyniowym, a zamiast galaretki zrobiłam mus truskawkowy. Wyszło przepysznie! 🙂
Składniki na blaszkę o wymiarach 34×24 cm.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 6 łyżek cukru
- 200 g miękkiego masła
Mus truskawkowy:
- 450 g mrożonych truskawek
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- opcjonalnie cukier (ja dałam 2 łyżki)
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek, przełożyć do naczynia, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie ciągle miksując dodawać cukier. Dalej miksować i dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser i dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 35 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Biszkopt wyjąć z piekarnika i rzucić na ziemię z wysokości kolan.
2. 2 szklanki mleka zagotować w garnku z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlewać powoli do mleka ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
3. Truskawki włożyć do garnka, wsypać cukier i dusić na małym ogniu, aż się rozpadną. Ewentualnie zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do zmiksowanych truskawek. Odstawić do przestudzenia.
4. Miękkie masło utrzeć na puszystą pianę i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Ucierać do połączenia się całości.
5. Upieczony biszkopt wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na pół. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, włożyć spód ciasta i posmarować większą częścią kremu. Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie przydusić i posmarować pozostałym kremem. Na wierzch wylać tężejący mus truskawkowy. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.