Menu Zamknij

Szaszłyki pieczone

Niektórym szaszłyki kojarzą się z ciepłą, letnią pogodą i grillowaniem na świeżym powietrzu. Jednak pogoda lubi płatać figle, a też nie wszyscy posiadają ogródek, aby móc grillować. Dlatego dzisiaj przygotowałam szaszłyki wieprzowo-warzywne, które pieczemy w piekarniku. Można je również wrzucić na grilla, wówczas szaszłyków nie obsmażamy na patelni. W każdej wersji będą smaczne.

Składniki:

  • około 800 g łopatki wieprzowej
  • 400 g boczku wędzonego
  • 2 czerwone papryki
  • 3-4 nieduże cebule

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta chili


Przygotowanie:
1. Składniki marynaty przełożyć do miseczki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
2. Mięso umyć, osuszyć. Usunąć błonki. Pokroić w niedużą kostkę. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty. Całość wymieszać. Przykryć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki. Cebulę obrać, pokroić w cząstki. Boczek pokroić na kawałki.
4. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian paprykę, mięso, cebulę, boczek do wyczerpania składników.
5. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Przygotowane szaszłyki obsmażyć z każdej strony. Następnie przełożyć do brytfanny. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, wypłukać i przelać do brytfanny. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 40-50 minut. W trakcie pieczenia szaszłyki obrócić. Ewentualnie podlać ciepłą wodą, aby się nie przypaliły.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *