Składniki:
- około 800 g łopatki wieprzowej
- 400 g boczku wędzonego
- 2 czerwone papryki
- 3-4 nieduże cebule
Marynata:
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta chili
Przygotowanie:
1. Składniki marynaty przełożyć do miseczki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
2. Mięso umyć, osuszyć. Usunąć błonki. Pokroić w niedużą kostkę. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty. Całość wymieszać. Przykryć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki. Cebulę obrać, pokroić w cząstki. Boczek pokroić na kawałki.
4. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian paprykę, mięso, cebulę, boczek do wyczerpania składników.
5. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Przygotowane szaszłyki obsmażyć z każdej strony. Następnie przełożyć do brytfanny. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, wypłukać i przelać do brytfanny. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 40-50 minut. W trakcie pieczenia szaszłyki obrócić. Ewentualnie podlać ciepłą wodą, aby się nie przypaliły.