Menu Zamknij

Surówka z pora i marchewki

 Por to warzywo, które w kuchni wykorzystujemy głównie jako dodatek do zup czy sosów. Jednak można z niego też przygotować pyszną sałatkę (na przykład ziemniaczaną) lub surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Jest ona bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 por (jasna część)
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:
1. Pora dokładnie umyć, przekroić na pół. Pokroić w plasterki. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miseczki, w której będziemy robić surówkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchew obrać, zetrzeć na tarce do tej samej miseczki. Pora przełożyć do miski. Dodać majonez, doprawić pieprzem. Wymieszać.

Opublikowany wObiad, Surówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *