Por to warzywo, które w kuchni wykorzystujemy głównie jako dodatek do zup czy sosów. Jednak można z niego też przygotować pyszną sałatkę (na przykład ziemniaczaną) lub surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Jest ona bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 por (jasna część)
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Przygotowanie:
1. Pora dokładnie umyć, przekroić na pół. Pokroić w plasterki. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miseczki, w której będziemy robić surówkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchew obrać, zetrzeć na tarce do tej samej miseczki. Pora przełożyć do miski. Dodać majonez, doprawić pieprzem. Wymieszać.