Menu Zamknij

Gnocchi

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych. Przypominają one nasze kopytka, ale robi się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Najlepsze są ziemniaki mączyste. Nie powinny one też być młode, ponieważ zawierają za dużo wody. Ciasto zagniatamy szybko oraz gdy kartofle są jeszcze ciepłe po ugotowaniu. Można dodawać do nich również zblanszowany szpinak, pieczoną dynię czy parmezan. Gnocchi podajemy z różnymi sosami, na przykład pomidorowym czy grzybowym.

Składniki:

  • około 600 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • sól, gałka muszkatołowa 

Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Odcedzić, przestudzić i obrać. Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
2. Do ziemniaków dodać jajko, sól, szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto. Nie wyrabiać zbyt długo, tylko do połączenia składników, ponieważ gnocchi będą twarde.
3. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować podłużny wałek o grubości około 2 cm. Następnie pokroić na małe kawałki. Na każdej klusce wycisnąć wzorek przy pomocy widelca.
4. Tak przygotowane gnocchi wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *