Składniki:
- około 600 g ziemniaków
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Odcedzić, przestudzić i obrać. Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
2. Do ziemniaków dodać jajko, sól, szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto. Nie wyrabiać zbyt długo, tylko do połączenia składników, ponieważ gnocchi będą twarde.
3. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować podłużny wałek o grubości około 2 cm. Następnie pokroić na małe kawałki. Na każdej klusce wycisnąć wzorek przy pomocy widelca.
4. Tak przygotowane gnocchi wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.