Ciasta bez pieczenia robię dosyć często. Niektóre są inspirowane różnymi batonikami, które można kupić w sklepie takimi jak Bounty czy Maxi King. Jednak zdarza mi się przygotować ciasto z tego, co mam akurat w domu. I dzisiaj tym sposobem przedstawiam wam przepis na ciasto ananasowe bez pieczenia. Ananasa możecie zastąpić innymi owocami, na przykład brzoskwiniami. Na pewno wyjdzie równie pyszne.
Składniki na blaszkę o wymiarach 18×22 cm.
Składniki:
- około 350 g herbatników
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36% lub 30%
- 1 puszka ananasa w syropie
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
1. Ananasa odsączyć z zalewy. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance zimnego soku ananasa z puszki. Kiedy napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej, nie gotować.
2. Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników.
3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Porcjami dodawać serek mascarpone, miksować na wolnych obrotach. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać pokrojonego w kostkę ananasa.
4. Połowę masy z ananasem wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na niej rozsmarować połowę kremu bez ananasa. Ułożyć warstwą herbatników. Wyłożyć krem z ananasem. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Rozsmarować resztą kremu bez ananasa. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
5. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciastka zmiękły.
Ciasto wydaje sie być bardzo fajne. Nie bardzo rozumiem jednak w jakiej to kąpieli wodnej należy rozpuścić żelatynę?
szklankę z żelatyną włożyć do większego naczynia z gorącą wodą, aby żelatyna się rozpuściła
Rozumiem, dziękuję bardzo!
Blach o tych wymiarach nigdzie nie ma, jedynie 22×22 lub powyżej.
to nie musi być blaszka, wystarczy naczynie żaroodporne lub naczynie szklane
„Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Porcjami dodawać serek mascarpone, miksować na wolnych obrotach. Dodać serek i rozpuszczoną żelatynę.” Nie rozumiem dodać mascarpone a potem znów dodać serek?
później dodajemy tylko rozpuszczoną żelatynę. już poprawione, dziękuję
Przepis wpadł mi w oko napewno spróbuję wygląda apetycznie
Pozdrawiam
A morze być brzoskwini? Proszę o odpowiedź
mogą być 🙂
Nie lubię kupnych herbatników…Czy można czymś innym zastąpić?
Bardzo proszę o podpowiedź.?
Zrobiłam i czekam do jutra aż ciastka zmiękną. Mimo wszystko ydaje mi się że będzie ono mało słodkie ale zobaczymy.