Surówki to doskonały dodatek do obiadów, jak i dań z grilla. Możemy je przygotowywać z różnych składników, a dzisiaj mam dla was przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki oraz pora. Jest ona bardzo prosta do zrobienia ze względu na małą ilość składników, a zarazem bardzo smaczna i każdemu powinna się udać.
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- kawałek pora (biała część)
- garść posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Pora umyć, pokroić w półplasterki, dodać do pozostałych składników. Dodać natkę pietruszki.
3. Składniki sosu wymieszać ze sobą. Polać surówkę i wymieszać.
Jak dla mnie por w tej surówce jest za gorzki ale od siebie dodałam jeszcze jabłko i majonez i teraz smakuje lepiej