Menu Zamknij

Surówka z kapusty pekińskiej z porem

Surówki to doskonały dodatek do obiadów, jak i dań z grilla. Możemy je przygotowywać z różnych składników, a dzisiaj mam dla was przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki oraz pora. Jest ona bardzo prosta do zrobienia ze względu na małą ilość składników, a zarazem bardzo smaczna i każdemu powinna się udać.

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • kawałek pora (biała część)
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Pora umyć, pokroić w półplasterki, dodać do pozostałych składników. Dodać natkę pietruszki.
3. Składniki sosu wymieszać ze sobą. Polać surówkę i wymieszać.

Opublikowany wSurówki

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *