Uwielbiam różnego rodzaju surówki i serwuję je dość często moim domownikom. Uważam, że to najlepszy dodatek do obiadu i nie tylko. Mogą być także doskonałym dodatkiem do dań z grilla lub świetnie sprawdzą się na przyjęciach imieninowych czy świątecznych. Dodatkowo taka surówka zawiera wiele witamin, więc to idealny sposób, aby dostarczyć naszemu organizmowi trochę dobrodziejstw. Zazwyczaj surówki przygotowuję z tego co mam w lodówce, ale czasami szukam inspiracji w internecie lub programach albo czasopismach kulinarnych. Często też mam przepisy od znajomych czy rodziny. Od pewnego czasu chciałam zrobić surówkę chińską, ponieważ kilkakrotnie zdarzyło mi się ją jeść w restauracjach chińskich i szukałam idealnego przepisu. Udało mi się ją wypatrzeć przypadkowo w programie „Ewa gotuje”. Surówka chińska jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ składa się z dwóch podstawowych składników oraz zalewy. W oryginalnym przepisie jest olej ryżowy, ale ja go nie miałam, dlatego użyłam oleju rzepakowego. Mimo to surówka wyszła pyszna i na pewno będę ją robić nie raz. 🙂 Moim domownikom surówka chińska według Ewy Wachowicz bardzo zasmakowała. Ja ją podałam z duszonymi ziemniakami oraz filetem z ryby. Jak dla mnie to idealny piątkowy obiad. Jeżeli jeszcze nie jedliście surówki chińskiej to koniecznie spróbujcie! Jej przygotowanie zajmie wam chwilę, a na pewno urozmaici wasz obiad.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty białej
- 1 duża marchewka
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
1.Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do miski, w której będziemy robić surówkę. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z kapustą. Trochę posolić.
2. Do kubka wlać ocet i olej, wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier i podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. Co jakiś czas mieszać, aby cukier się nie przypalił. Następnie jeszcze gorącą zalewą zalać surówkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Następnie odstawić do wystygnięcia. Surówkę taką można przechowywać nawet 2-3 dni w lodówce.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Ja dodaję jeszcze dwa ząbki wyciśniętego czosnku. Jest pycha.
Polecam dodać świeży, starty imbir – W Azji bez tego składnika nie podaje się tej surówki 😉
Bo w Azji w ogóle się tej sałatki nie podaje…
masz absolutnie racje!! tego mi tu zablaklo 🙂
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Uwielbiam chińską surówkę, ale dodaję do niej jeszcze sos sojowy zamiast soli i olej z prażonego sezamu zamiast zwykłego – oczywiście o wiele mniej – najwyżej łyżkę. Gdy mam ochotę na ostrą jazdę – dodaję chili 😉
W zalewie z sosu sojowego, octu, cukru i oleju sezamowego równie pyszne są cieniutko pokrojone ogórki 😉
Ta surówka jest pyszna tylko moim zdaniem trzeba więcej dać octu ryżowego lub dodatkowo sok z cytryny
Można cukier zastąpić np. erytrytolem?
myślę że można 🙂
Witam!
Czy zamiast octu ryżowego można dodać ocet jabłkowy?
Dziękuję. MASZU.
tak