Menu Zamknij

Surówka chińska wg Ewy Wachowicz

Uwielbiam różnego rodzaju surówki i serwuję je dość często moim domownikom. Uważam, że to najlepszy dodatek do obiadu i nie tylko. Mogą być także doskonałym dodatkiem do dań z grilla lub świetnie sprawdzą się na przyjęciach imieninowych czy świątecznych. Dodatkowo taka surówka zawiera wiele witamin, więc to idealny sposób, aby dostarczyć naszemu organizmowi trochę dobrodziejstw. Zazwyczaj surówki przygotowuję z tego co mam w lodówce, ale czasami szukam inspiracji w internecie lub programach albo czasopismach kulinarnych. Często też mam przepisy od znajomych czy rodziny. Od pewnego czasu chciałam zrobić surówkę chińską, ponieważ kilkakrotnie zdarzyło mi się ją jeść w restauracjach chińskich i szukałam idealnego przepisu. Udało mi się ją wypatrzeć przypadkowo w programie „Ewa gotuje”. Surówka chińska jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ składa się z dwóch podstawowych składników oraz zalewy. W oryginalnym przepisie jest olej ryżowy, ale ja go nie miałam, dlatego użyłam oleju rzepakowego. Mimo to surówka wyszła pyszna i na pewno będę ją robić nie raz. 🙂 Moim domownikom surówka chińska według Ewy Wachowicz bardzo zasmakowała. Ja ją podałam z duszonymi ziemniakami oraz filetem z ryby. Jak dla mnie to idealny piątkowy obiad. Jeżeli jeszcze nie jedliście surówki chińskiej to koniecznie spróbujcie! Jej przygotowanie zajmie wam chwilę, a na pewno urozmaici wasz obiad. 

Składniki:
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
1.Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do miski, w której będziemy robić surówkę. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z kapustą. Trochę posolić.
2. Do kubka wlać ocet i olej, wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier i podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. Co jakiś czas mieszać, aby cukier się nie przypalił. Następnie jeszcze gorącą zalewą zalać surówkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Następnie odstawić do wystygnięcia. Surówkę taką można przechowywać nawet 2-3 dni w lodówce.
Opublikowany wObiad, Surówki

12 Komentarzy

  1. Jacek

    Uwielbiam chińską surówkę, ale dodaję do niej jeszcze sos sojowy zamiast soli i olej z prażonego sezamu zamiast zwykłego – oczywiście o wiele mniej – najwyżej łyżkę. Gdy mam ochotę na ostrą jazdę – dodaję chili 😉
    W zalewie z sosu sojowego, octu, cukru i oleju sezamowego równie pyszne są cieniutko pokrojone ogórki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *