Czasami zdarza mi się, że znajduję w lodówce niewykorzystane resztki warzyw. Wówczas próbuję przygotować z nich coś na obiad. Tak było i tym razem: do podsmażonych na patelni warzyw z kurczakiem dodałam kaszę kuskus i w efekcie powstał bardzo smaczny obiad. 😉
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 100 g kaszy kuskus
- 1 mała cukinia
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 5-6 pieczarek
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- szczypta kminu rzymskiego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i curry. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Papryki umyć, pokroić w paski lub kostkę. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
2. Kaszę kuskus wsypać do miseczki. Zalać wrzątkiem lub bulionem tak, aby wody było 1 cm nad powierzchnią kaszy. Przykryć i odstawić do napęcznienia.
3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulkę i zeszklić. Następnie dodać doprawione mięso. Podsmażyć 2-3 minuty, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni i przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone warzywa i smażyć do miękkości. Można podlać odrobiną wody. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i kaszę. Całość jeszcze chwilę podgrzać, wymieszać. Doprawić kminem, pieprzem i solą