Makaron spaghetti możemy podawać z różnymi sosami. Najbardziej znanym jest sos bolognese lub carbonara. Są to dania bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu. Możemy je modyfikować na wiele sposobów, albo tworzyć własne sosy. Wszystko zależy od składników, jakie mamy w lodówce. W okresie letnim używam pomidorów z ogródka, natomiast w czasie zimy decyduję się na suszone. Dzisiaj właśnie zrobiłam taki sos z dodatkiem śmietany i sera gorgonzola, a całe danie podałam z świeżą rukolą 🙂
Składniki:
- 300g makaronu spaghetti
- 100g suszonych pomidorów w oliwie
- 200g sera gorgonzola
- 250ml śmietanki kremowej 30%
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy (może być od pomidorów)
- szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu
- 3 garście rukoli
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię z 3 łyżkami oliwy wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić, nie rumienić. Pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w kostkę, dodać na patelnię. Wlać śmietanę, pokruszony ser, wymieszać i chwilę razem poddusić. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem według uznania.
2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
3. Przygotowany sos podawać z makaronem i świeżą rukolą.