Menu Zamknij

Spaghetti z rukolą i suszonymi pomidorami

Makaron spaghetti możemy podawać z różnymi sosami. Najbardziej znanym jest sos bolognese lub carbonara. Są to dania bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu. Możemy je modyfikować na wiele sposobów, albo tworzyć własne sosy. Wszystko zależy od składników, jakie mamy w lodówce. W okresie letnim używam pomidorów z ogródka, natomiast w czasie zimy decyduję się na suszone. Dzisiaj właśnie zrobiłam taki sos z dodatkiem śmietany i sera gorgonzola, a całe danie podałam z świeżą rukolą 🙂

Składniki:
  • 300g makaronu spaghetti
  • 100g suszonych pomidorów w oliwie
  • 200g sera gorgonzola
  • 250ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy (może być od pomidorów)
  • szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu
  • 3 garście rukoli



Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię z 3 łyżkami oliwy wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić, nie rumienić. Pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w kostkę, dodać na patelnię. Wlać śmietanę, pokruszony ser, wymieszać i chwilę razem poddusić. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem według uznania. 
2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
3. Przygotowany sos podawać z makaronem i świeżą rukolą. 
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *