Menu Zamknij

Kurczak pieczony w majonezie i ketchupie

Mięso z kurczaka jest bardzo popularne i można z niego szybko przyrządzić jakąś pyszną potrawę. Lecz trzeba pamiętać, żeby kurczaka zbyt długo nie zapiekać, ponieważ wtedy mięso staje się suche i niezbyt smaczne. Udka drobiowe marynowane w majonezie z ketchupem po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, chociaż nie mają chrupiącej skórki rozpływają się w ustach. Danie to pasuje zarówno na obiad, jak i na przyjęcie świąteczne lub rodzinne. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

Składniki:
Przepis z bloga Kuchcik gotuje.

  • 1 kg udek z kurczaka (mogą być ćwiartki)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli


Przygotowanie:
1. Majonez wymieszać z ketchupem, papryką, chili, solą i majerankiem.
2. Udka umyć (jeżeli mamy ćwiartki to oddzielić pałki od udek). Osuszyć i natrzeć przygotowaną wcześniej marynatą. Odstawić na 2 godziny.
3. Kawałki kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy nimi ułożyć obrany i pokrojony na kawałki czosnek. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 60 minut. Po 50 minutach sprawdzić widelcem, czy mięso jest miękkie. Zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze około 10 minut (jeżeli mięso nie odchodzi od kości to wydłużyć czas zapiekania).


Opublikowany wNa imprezę, Obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *