Za oknem pojawił się pierwszy śnieg w tym roku, a u mnie na stole w nowym roku zagościł pulchny sernik pod nazwą „Śnieżny puch”. Ciasto robi się błyskawicznie, a fakt że jest ono bez pieczenia jeszcze ułatwia nam przygotowanie. Sernik jest bardzo puszysty, niezbyt słodki i smakiem przypomina nam „ptasie mleczko”, które większość z nas uwielbia! 🙂 Ciasto to znałam już od bardzo dawna i robiłam je na pieczonym biszkopcie przekrojonym na pół, w środku którego była masa serowa. Obecnie przeglądając internet natknęłam się na ten sam przepis z wykorzystaniem herbatników. Sama go wypróbowałam i naprawdę wyszedł przepyszny. 😉
Składnik na blachę o wymiarach 22×28 cm:
- 1/2 kg sera śmietankowego z wiaderka (u mnie President)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 galaretki cytrynowe
- sok z jednej cytryny
- 500 ml śmietanki kremowej 30%
- 250 g herbatników
- 1 czekolada deserowa (100 g)
- 3 łyżki mleka
- 50 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie położyć warstwę herbatników.
2. Galaretki rozpuścić w szklance w wrzątku. Dodać sok z jednej cytryny. Odstawić do wystygnięcia.
3. Ser wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
4. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać zimną galaretkę. Śmietanę połączyć z serem, można za pomocą miksera na wolnych obrotach. Masę przełożyć na herbatniki. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników.
5. Czekoladę rozpuścić pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Lekko przestudzoną polewą polać wierzchnią warstwę herbatników. Następnie posypać dość gęsto wiórkami kokosowymi. Przygotowane ciasto przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.