Często zdarza się, że zostają nam ugotowane ziemniaki z obiadu. Zazwyczaj je wyrzucamy, ale nie musimy tego robić, ponieważ możemy przygotować z nich pyszne krokiety z dodatkiem brokułu i sera. Będzie to idealne danie na następny dzień. Świetnym dodatkiem do takich krokietów jest surówka z mixu sałat, a przepis na nią znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 brokuł (około 250 g)
- 150 g żółtego sera
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Brokuł podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości (około 5-7 minut). Następnie odsączyć, podusić widelcem i przestudzić.
2. Ugotowane ziemniaki podusić lub przecisnąć przez praskę. Ostudzić.
3. Do ziemniaków dodać brokuł, wbić jedno jajko i dodać ser potarty na tarce. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
4. Z tak przygotowanej masy formować małe krokiety lub kotlety, następnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Takie krokieciki mogłabym jeść codziennie. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/