Za oknem mamy piękny zimowy krajobraz, a mnie zainspirowało ciasto „Kraina Lodu”, które świetnie wpisuje się w zimową scenerię. Jest ono kremowe, zachwyca swoim smakiem i wyglądem, co widać na załączonych zdjęciach. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy w te mroźne dni 🙂 Zachwyci zarówno małych, jak i dużych łasuchów!
Składniki na blaszkę o wymiarach 24×34 cm.
Przepis z bloga Trzeci talerz.
Spód:
- 45 g mąki
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Warstwa środkowa:
- 1 niebieska galaretka
- 1 granatowa galaretka
- 600 g śmietanki 30%
- 3 łyżek cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 szklanka mleka
Wierzch:
- 2 niebieskie galaretki
- 1/2 białej galaretki
Przygotowanie:
1. Jedną galaretkę niebieską i jedną granatową rozpuścić w 300 ml gorącej przegotowanej wody (każdą z osobna) i przelać do miseczek. Odstawić do wystygnięcia, aby się dobrze ścięły.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia łącznie z brzegami.
3. Masło roztopić w niewielkim garnku, dodać do niego czekoladę połamaną w kostki. Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie jajka ubić w misce ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Kiedy masa zgęstnieje dodawać powoli przesianą mąkę. Na końcu wlać przestudzoną czekoladę z masłem, wszystko razem zmiksować. Ciasto przelać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec 10-12 minut.
4. Mleko wlać do garnka, zagotować, zdjąć z gazu i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do przestudzenia.
5. Przygotowane wcześniej galaretki pokroić w kostki.
6. Śmietankę ubić mikserem z cukrem pudrem. Dodać do niej mleko z żelatyną, chwilę zmiksować do połączenia składników. Do masy dodać pokrojone w kostkę galaretki. Całość wyłożyć na ciasto.
7. Niebieskie galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Połowę białej galaretki rozpuścić w 150ml gorącej przegotowanej wody. Odstawić do stężenia.
8. Tężejącą niebieską galaretkę wlać na wierzch ciasta, a białą pokroić w płatki i posypać nią niebieską galaretkę.
smakowicie wygląda 🙂
Dzieciaki byłyby zachwycone na widok takiego ciasta 🙂
Bardzo smakowicie wygląda 🙂
Chyba zrobie jutro… 😉
Na jaką wielkość blaszki są podane składniki?
34X24 cm
Jakiej firmy sa i gdzie dostane niebiaska, granatowa i biala galaretke??
Zrobiłam wg przepisu i ciasto wyszło jak z ibrazka tylko szkoda że w smaku nijakie i galaretka za twarda… mąż chciał dać psom bo nikt nie chcial go jeść ale jakoś zmęczyło się…
Wodzisław, można dostać w większych marketach np. Auchan, ja kupiłam w Intermarche