Menu Zamknij

Ciasto „Kraina Lodu”

Za oknem mamy piękny zimowy krajobraz, a mnie zainspirowało ciasto „Kraina Lodu”, które świetnie wpisuje się w zimową scenerię. Jest ono kremowe, zachwyca swoim smakiem i wyglądem, co widać na załączonych zdjęciach. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy w te mroźne dni 🙂 Zachwyci zarówno małych, jak i dużych łasuchów!

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×34 cm.

Przepis z bloga Trzeci talerz.

Spód:
  • 45 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
Warstwa środkowa:
  • 1 niebieska galaretka
  • 1 granatowa galaretka
  • 600 g śmietanki 30%
  • 3 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka mleka
Wierzch:
  • 2 niebieskie galaretki
  • 1/2 białej galaretki



Przygotowanie:
1. Jedną galaretkę niebieską i jedną granatową rozpuścić w 300 ml gorącej przegotowanej wody (każdą z osobna) i przelać do miseczek. Odstawić do wystygnięcia, aby się dobrze ścięły.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia łącznie z brzegami.
3. Masło roztopić w niewielkim garnku, dodać do niego czekoladę połamaną w kostki. Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie jajka ubić w misce ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Kiedy masa zgęstnieje dodawać powoli przesianą mąkę. Na końcu wlać przestudzoną czekoladę z masłem, wszystko razem zmiksować. Ciasto przelać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec 10-12 minut. 
4. Mleko wlać do garnka, zagotować, zdjąć z gazu i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do przestudzenia. 
5. Przygotowane wcześniej galaretki pokroić w kostki. 
6. Śmietankę ubić mikserem z cukrem pudrem. Dodać do niej mleko z żelatyną, chwilę zmiksować do połączenia składników. Do masy dodać pokrojone w kostkę galaretki. Całość wyłożyć na ciasto. 
7. Niebieskie galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Połowę białej galaretki rozpuścić w 150ml gorącej przegotowanej wody. Odstawić do stężenia. 
8. Tężejącą niebieską galaretkę wlać na wierzch ciasta, a białą pokroić w płatki i posypać nią niebieską galaretkę.
Opublikowany wCiasta i desery

9 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *