Dania z makaronem są moimi ulubionymi, ponieważ zawsze się sprawdzają i każdemu smakują. Można je przygotować w krótkim czasie ze składników, które mamy w lodówce. Dzisiaj zrobiłam spaghetti z kurczakiem i warzywami. Sos do makaronu jest aksamitny i śmietankowy.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 300g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 200ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić pokrojone filety. Obsmażyć z każdej strony.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pokrojone w kostkę papryki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć około 3-4 minut, aż warzywa trochę zmiękną.
3. Potrawę na patelni zalać śmietaną, dodać przecier i dusić około 5 minut, aż powstanie gęsty sos. Jeżeli ktoś lubi ostre potrawy to można doprawić szczyptą chili.
4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać ze sosem, opcjonalnie można posypać startym serem.
Pingback:6 najlepszych przepisów na makaron - Danka Pichci