Menu Zamknij

Karkówka z warzywami (po flisacku) wg Ewy Wachowicz

Niektórzy uważają, że karkówka to mięso tłuste i niezbyt smaczne, ale odpowiednio przyprawione może być soczyste i kruche. Ten przepis zobaczyłam w programie „Ewa gotuje” wiedziałam, że muszę go koniecznie zrobić. Jest pyszna i na pewno zagości u mnie jeszcze nie raz, gwarantuję że wam też zasmakuje! 🙂
Składniki:
  • 1kg karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 200g boczku wędzonego
  • 1 szklanka bulionu
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
  • sól


  • Przygotowanie:

    1. Karkówkę umyć, osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem i musztardą. Włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 
    2. Następnie mięso pokroić w centymetrowe plastry, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obu stron. 
    3. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w plastry, przełożyć do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka, też dodać do mięsa. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub w paski i przełożyć do naczynia z mięsem. Boczek pokroić w cienkie paski, ułożyć na wierzchu warzyw. Całość posolić i zalać bulionem. 
    4. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 1,5 godziny. Po tym czasie naczynie odkryć i zrumienić z wierzchu. Można sprawdzić, czy warzywa są miękkie, jeżeli nie to przykryć i poddusić. 


Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

33 Komentarze

  1. Unknown

    Ziemniaki zawieraja trujaca solanine, dlatego nie wolno jesc ich na surowo, ani przechowywac w swietle dziennym, czy w lodowce. Im bardziej ziemniak ma zielonkawe zabarwienie, tym wieksza zawartosc solanininy. Kielkujacych tez nie nalezy spozywac. Takze zjadliwe sa, ale pod wieloma warunkami. Poza tym tucza i to w kazdej postaci.

  2. Anonimowy

    Ziemniaki tuczą? Brawo. Ziemniaki z wody pieczone, w mundurkach czy z wody mało mała ilość kalori, w stosunku do innych potraw. Są stosowane w wielu dietach leczniczych ze względu na swoje właściwości. Trochę stare i nie aktualne informacje. Polecam zasięgnąć porady dietetyka, ja się dopiero na niego uczę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *