Niektórzy uważają, że karkówka to mięso tłuste i niezbyt smaczne, ale odpowiednio przyprawione może być soczyste i kruche. Ten przepis zobaczyłam w programie „Ewa gotuje” wiedziałam, że muszę go koniecznie zrobić. Jest pyszna i na pewno zagości u mnie jeszcze nie raz, gwarantuję że wam też zasmakuje! 🙂
Składniki:
- 1kg karkówki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki musztardy miodowej
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1/2 zielonej papryki
- 200g boczku wędzonego
- 1 szklanka bulionu
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
- sól
1. Karkówkę umyć, osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem i musztardą. Włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
2. Następnie mięso pokroić w centymetrowe plastry, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obu stron.
3. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w plastry, przełożyć do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka, też dodać do mięsa. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub w paski i przełożyć do naczynia z mięsem. Boczek pokroić w cienkie paski, ułożyć na wierzchu warzyw. Całość posolić i zalać bulionem.
4. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 1,5 godziny. Po tym czasie naczynie odkryć i zrumienić z wierzchu. Można sprawdzić, czy warzywa są miękkie, jeżeli nie to przykryć i poddusić.
NA 100 % jest to pyszne, ale trochę niezdrowe dla wątroby 🙂
Prawda
Tak, najbardziej niezdrowe to te ziemniaki 😉
Robiłam już raz, a jutro robię kolejny! Świetny przepis, dziękuję i polecam wszystkim wypróbować :
Świetny przepis. Polecam.
Czy moge piec bez pokrywki i zmniejszyc np temperature.
tak, trzeba uważać, żeby płyn nie wyparował
A co dzisiaj jest zdrowe .Ja wychodze z załozenia ze najzdrowiej jest jesc wszystkiego po trochu .
A gdzie udowodniono ze ziemniak jest niezdrowy ???
ile to kalorii ?
Ziemniaki zawieraja trujaca solanine, dlatego nie wolno jesc ich na surowo, ani przechowywac w swietle dziennym, czy w lodowce. Im bardziej ziemniak ma zielonkawe zabarwienie, tym wieksza zawartosc solanininy. Kielkujacych tez nie nalezy spozywac. Takze zjadliwe sa, ale pod wieloma warunkami. Poza tym tucza i to w kazdej postaci.
Mam tylko musztardę sarepska i stołową,jak mam zmodyfikować przepis bez użycia musztardy miodowej? Dac trochę miodu?
Ja kiedyś próbowałam zrobić ze zwykłej miodową i dołożyłam troszkę miodu i majonezu, wszystko wymieszałam i w smaku była podobna 🙂
Ziemniaki tuczą? Brawo. Ziemniaki z wody pieczone, w mundurkach czy z wody mało mała ilość kalori, w stosunku do innych potraw. Są stosowane w wielu dietach leczniczych ze względu na swoje właściwości. Trochę stare i nie aktualne informacje. Polecam zasięgnąć porady dietetyka, ja się dopiero na niego uczę 🙂
No ) boczek karkówka malo zdrowe sle czasem nozna )
Same ziemniaki nie tłucza ) tylko z okrasa . Czasemi mozna jesc )
Troszke -)
Sama musztarda starczy
Ten olej z obsmażania mięsa też dodać później do całości jak będzie się wszystko razem piekło?Czy już nie?
dodać
właśnie się piecze ,ostatnie minuty w porkarniku ?
A naczynie żaroodporne nie pęknie jak włożę do nagrzanego piekarnika
nie pęknie
Aby podać na stół należy wyjac z naczynia idę potrawę? Czy z piekarnika może lecieć na stół tak jak się piekła w szkle ?
można w naczyniu podać na stole
zrobie ale bez ziemniaczkow zastapie je cukinia – jestem cukrzykiem i ograniczam tez skrobiowe produkty
a można bez boczku? Czy nie wyjdzie?
mozna pominac 😉
Proponuję ziemniaki zastąpić batatami, mają niski indeks glikemiczny.
Zrobiłam. Pyszna. Jedynie mięso marynowałam pokrojone już w plastry i dodałam ulubioną przyprawę do mięsa. Polecam
Coś pysznego? Jeszcze tak przepysznej karkówki nie jadłam, domownikom bardzo smakowało ?
Muszę koniecznie spróbować, uwielbiam karkowe tym bardziej z warzywami ?
Bardzo dobry przepis.