Dania z makaronem przygotowuję bardzo często, ponieważ w przeciwieństwie do ziemniaków makaron gotuje się szybciej, a sos można przygotować w trakcie, kiedy gotujemy makaron. Danie, które dzisiaj przygotowałam jest podobne do tradycyjnego spaghetti bolognese, jednak smakiem się różni. Polecam spróbować. 🙂
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej
- 1 kajzerka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- makaron spaghetti wg potrzeb
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia klopsików
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- 1/2 szklanki bulionu
Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę i zeszklić.
2. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, wyciśniętą kajzerkę i przestudzoną, podsmażoną cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość wymieszać na jednolitą masę i następnie zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, następnie obtoczyć je w mące i obsmażyć na patelni z obu stron. Przełożyć na talerz.
3. Na patelnię wlać dwie łyżki oleju, dodać drugą połowę cebuli pokrojoną w kostkę. Lekko podsmażyć, podlać bulionem i dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Dodać podsmażone klopsiki. Chwilę poddusić, aż sos zgęstnieje. Podawać z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypać startym, żółtym serem.