Menu Zamknij

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

Dania z makaronem przygotowuję bardzo często, ponieważ w przeciwieństwie do ziemniaków makaron gotuje się szybciej, a sos można przygotować w trakcie, kiedy gotujemy makaron. Danie, które dzisiaj przygotowałam jest podobne do tradycyjnego spaghetti bolognese, jednak smakiem się różni. Polecam spróbować. 🙂

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej
  • 1 kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • makaron spaghetti wg potrzeb
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia klopsików
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 1/2 szklanki bulionu

Przygotowanie:

1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę i zeszklić. 
2. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, wyciśniętą kajzerkę i przestudzoną, podsmażoną cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość wymieszać na jednolitą masę i następnie zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, następnie obtoczyć je w mące i  obsmażyć na patelni z obu stron. Przełożyć na talerz.
3. Na patelnię wlać dwie łyżki oleju, dodać drugą połowę cebuli pokrojoną w kostkę. Lekko podsmażyć, podlać bulionem i dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Dodać podsmażone klopsiki. Chwilę poddusić, aż sos zgęstnieje. Podawać z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypać startym, żółtym serem.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *