Menu Zamknij

Śledzie z pieczarkami

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez śledzi. Zazwyczaj robię sprawdzone i ulubione przepisy moich domowników, ale też szukam nowych inspiracji. Dzisiaj przygotowałam śledzie z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym. Muszę przyznać, że mojej rodzince bardzo smakowały i pojawią się na stole wigilijnym. 🙂

Składniki:

  • 400 g śledzi solonych
  • 3 nieduże cebule
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub mniej)
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru (można pominąć)
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku na 3-4 godziny
  2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć do zeszklenia (nie rumienić). Następnie dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć 2-3 minuty mieszając. Posolić, popieprzyć. Dodać koncentrat, paprykę słodką i ostrą, cukier. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać 2-3 łyżki wody. Odstawić sos do przestudzenia.
  3. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do wystudzonego sosu, wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na jeden dzień.
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *