Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez śledzi. Zazwyczaj robię sprawdzone i ulubione przepisy moich domowników, ale też szukam nowych inspiracji. Dzisiaj przygotowałam śledzie z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym. Muszę przyznać, że mojej rodzince bardzo smakowały i pojawią się na stole wigilijnym. 🙂
Składniki:
- 400 g śledzi solonych
- 3 nieduże cebule
- 200 g pieczarek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub mniej)
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru (można pominąć)
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku na 3-4 godziny
- Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć do zeszklenia (nie rumienić). Następnie dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć 2-3 minuty mieszając. Posolić, popieprzyć. Dodać koncentrat, paprykę słodką i ostrą, cukier. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać 2-3 łyżki wody. Odstawić sos do przestudzenia.
- Śledzie wyjąć z wody, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do wystudzonego sosu, wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na jeden dzień.