Menu Zamknij

Filet z kurczaka duszony z pieczarkami i papryką

Danie to powstało przez przypadek, ponieważ będąc w sklepie kupiłam w promocji opakowanie pieczarek. Były jeszcze ładne, białe, więc postanowiłam je wykorzystać do przygotowania obiadu. A z racji tego, że filet z kurczaka u mnie w lodówce zawsze się znajdzie to użyłam go do zrobienia gulaszu. Dodałam jeszcze paprykę oraz cebulę, poddusiłam z koncentratem pomidorowym i bulionem. W efekcie wyszedł pyszny obiad! 🙂

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i zrumienić. Następnie przełożyć mięso do garnka.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze części. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, zeszklić i dodać pieczarki. Chwilę podsmażyć, następnie dodać umytą, pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażyć 2-3 minuty i przełożyć do garnka z mięsem. Całość zalać bulionem, dodać koncentrat, cukier, paprykę w proszku. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Od czasu do czasu mieszać. Na końcu doprawić do smaku.
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *