Śledzie mają wielu wielbicieli, jak też spore grono osób, które twierdzi, że ich nie lubi chociaż nawet nie próbowało tych ryb. Ja jednak uważam, że należy przełamywać swoje upodobania i próbować potrawy, do których jesteśmy uprzedzeni. Dzisiaj zapraszam na pyszne śledzie w miodzie. Niektórym może wydawać się dziwne to połączenie, ale jest naprawdę smaczne. Zachęcam do spróbowania! 🙂
- 1 kg filetów śledziowych (matiasów)
- 4 duże cebule
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- 3 łyżki miodu
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Śledzie zalać zimną wodą na 12 godzin i wymoczyć. W tym czasie kilka razy zmieniać wodę. Dokładnie osączyć i pokroić w dużą kostkę.
2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż się lekko zeszkli. Dodać przecier pomidorowy, keczup, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusić chwilę na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy warzywa ostygną, włożyć śledzie oraz miód. Wymieszać, leciutko podgrzać i jeszcze raz przyprawić do smaku.
3. Przełożyć śledzie do naczynia i wstawić na co najmniej 3 dni do lodówki. Im dłużej stoją, tym są smaczniejsze, ponieważ przechodzą składnikami marynaty.