Polecam pyszną rybę zapiekaną w zalewie octowej. Takie danie przygotować można kilka dni przed planowaną imprezą, ponieważ ryba taka najlepiej smakuje, gdy popływa w zalewie jakiś czas. Ja podaję ją na wszystkich przyjęciach imieninowych i świątecznych. Jest to sprawdzony i stary przepis mojej teściowej 🙂
- 1kg tuszki rybnej (morszczuk, miruna)
- mąka
- sól
- olej do smażenia
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- szklanka octu
- 2 duże cebule
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki cukru
- 3 listki laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Tusze rybne oczyścić, umyć i pokroić w dzwonka. Oprószyć solą, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.
3. Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić.
4. Usmażoną rybę włożyć do słoika i zalać zalewą. Odstawić na 3-4 dni.
Pingback:Kulki rybne w zalewie octowej - Danka Pichci