Przepis na roladki schabowe z farszem pieczarkowym również pochodzi od mojej teściowej. Robiła je na święta, jak i na przyjęcia imieninowe. Moje dzieci bardzo je lubią i też je robię dość często. Jeżeli jeszcze nie jedliście roladek w takim wydaniu to gorąco polecam spróbować! 🙂
- 1kg schabu bez kości
- 30dkg pieczarek
- 20dkg kapusty kwaszonej
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki masła lub margaryny
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej (do smażenia)
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
2. Pieczarki umyć i zmielić w maszynce do mięsa o grubych oczkach, dodać do cebuli i usmażyć.
3. Kapustę przepłukać w wodzie i ugotować. Następnie zmielić w tej samej maszynce i dodać do pieczarek z cebulą. Dusić aż odparuje płyn, doprawić solą i pieprzem. Farsz musi być zwarty i suchy.
4. Mięso pokroić w plastry i rozbić dosyć cienko tłuczkiem. Oprószyć lekko solą i pieprzem. Następnie nakładać po łyżce farszu i zawijać roladki. Obtoczyć roladki w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce. Smażyć na niewielkim ogniu na złoty kolor.