Menu Zamknij

Śledzie po cygańsku

Z własnego podwórka wiem, że śledzie nie mają zbyt wielu zwolenników, ponieważ ja też kiedyś nie przepadałam za nimi. Jednak uważam, że tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia powinny pojawić się śledzie. Przed świętami testuję nowe przepisy. Ostatnio zrobiłam te ryby w sosie ketchupowym z dodatkiem musztardy i czosnku. Robi się je szybko, ponieważ nie trzeba niczego gotować ani smażyć, tylko pokroić i wymieszać. 🙂

Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych a’la matjas
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 3-4 ogórki konserwowe
Sos:
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku


Przygotowanie:
1. Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny. 
2. Por pokroić w półkrążki, przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem.
3. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski. 
4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do śledzi. 
5. Ogórki pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i dodać pora. 
6. Cukier i pozostałe sypkie przyprawy wymieszać razem w miseczce, dodać musztardę i po łyżce dodawać na przemian ketchup i olej. Mieszać, aby się sos nie rozwarstwił. Na końcu dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
7. Przygotowany sos dodać do miski. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *