Menu Zamknij

Barszcz wigilijny

W moim domu wieczerzę wigilijną zaczynamy od barszczu czerwonego, który podaję z pierogami (przepis). Podstawą barszczu wigilijnego jest wywar warzywny, wywar z suszonych grzybów i zakwasu buraczanego, chociaż moja babcia pochodząca z Ukrainy robiła nieco inny barszcz wigilijny, ale o tym może w innym poście. Nie wyobrażam sobie świąt bez tej pysznej zupy, Wy też? 😉 

Składniki:
  • garść grzybów suszonych
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 buraków
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • ocet spirytusowy lub sok z cytryny (opcjonalnie)
  • 500 ml zakwasu buraczanego (przepis)


Przygotowanie:
1. Grzyby suszone włożyć do rondelka, dodać 2 szklanki gorącej wody i gotować około 20-30 minut. Odstawić do przestudzenia. Następnie przecedzić.Wywar zachować, a grzybki można wykorzystać do zrobienia pierogów. 
2. Wszystkie warzywa umyć, obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą (około 2 i 1/2 l). Wstawić na gaz. Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i posolić. Gotować pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką na niewielkim ogniu około godziny (aż warzywa zmiękną).
3. Warzywa wyjąc z wywaru, dodać wywar grzybowy i zakwas. Doprawić ewentualnie octem i cukrem, solą, pieprzem i podgrzewać jeszcze 15 minut (barszcz nie może się zagotować, ponieważ straci kolor).

Opublikowany wObiad

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *