W moim domu wieczerzę wigilijną zaczynamy od barszczu czerwonego, który podaję z pierogami (przepis). Podstawą barszczu wigilijnego jest wywar warzywny, wywar z suszonych grzybów i zakwasu buraczanego, chociaż moja babcia pochodząca z Ukrainy robiła nieco inny barszcz wigilijny, ale o tym może w innym poście. Nie wyobrażam sobie świąt bez tej pysznej zupy, Wy też? 😉
Składniki:
- garść grzybów suszonych
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 buraków
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- ocet spirytusowy lub sok z cytryny (opcjonalnie)
- 500 ml zakwasu buraczanego (przepis)
Przygotowanie:
1. Grzyby suszone włożyć do rondelka, dodać 2 szklanki gorącej wody i gotować około 20-30 minut. Odstawić do przestudzenia. Następnie przecedzić.Wywar zachować, a grzybki można wykorzystać do zrobienia pierogów.
2. Wszystkie warzywa umyć, obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą (około 2 i 1/2 l). Wstawić na gaz. Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i posolić. Gotować pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką na niewielkim ogniu około godziny (aż warzywa zmiękną).
3. Warzywa wyjąc z wywaru, dodać wywar grzybowy i zakwas. Doprawić ewentualnie octem i cukrem, solą, pieprzem i podgrzewać jeszcze 15 minut (barszcz nie może się zagotować, ponieważ straci kolor).
Również nie wyobrażam sobie Świąt bez barszczu czerwonego 🙂