Przepis na dzisiejsze danie znalazłam na opakowaniu przyprawy curry i postanowiłam go wykorzystać. Przejrzałam szafki i okazało się, że mam wszystkie składniki w domu, więc zrobienie obiadu było całkiem proste i zajęło mi trochę więcej niż pół godziny. Danie wyszło bardzo smaczne i jeżeli lubicie przyprawę curry tak jak ja to polecam wypróbować! 🙂
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 400 g ryżu brązowego (2 woreczki po 200 g)
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- kawałek pora
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
Marynata do mięsa:
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki. Składniki marynaty wymieszać razem i dodać do kurczaka. Wymieszać. Odstawić na 10-15 minut do lodówki.
2. Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora umyć, pokroić w półkrążki.
4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i podsmażyć około 2-3 minuty. Następnie dodać cebulę, zeszklić ją. Następnie dodać marchew, wlać 1/2 szklanki wody i dusić około 15 minut, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie dodać pokrojoną paprykę i por. Od czasu do czasu pomieszać.
5. Gdy warzywa będą miękkie dodać sos sojowy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i dusić około 3-4 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze curry, pieprzem i papryką.
uwielbiam indyjskie aromaty 🙂 pyszna propozycja 🙂
muszę spróbować
Spoko przepis polecam
Ja zamiast wody wole dodać mleczko kokosowe 🙂
Ekstra przepis. Wyborny smak.
Ogólnie nie przepadam za curry,ale ten przepis pychotka.