Menu Zamknij

Kurczak z ryżem po indyjsku

Przepis na dzisiejsze danie znalazłam na opakowaniu przyprawy curry i postanowiłam go wykorzystać. Przejrzałam szafki i okazało się, że mam wszystkie składniki w domu, więc zrobienie obiadu było całkiem proste i zajęło mi trochę więcej niż pół godziny. Danie wyszło bardzo smaczne i jeżeli lubicie przyprawę curry tak jak ja to polecam wypróbować! 🙂

Składniki:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 400 g ryżu brązowego (2 woreczki po 200 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
Marynata do mięsa:
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki


Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki. Składniki marynaty wymieszać razem i dodać do kurczaka. Wymieszać. Odstawić na 10-15 minut do lodówki.
2. Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu. 
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora umyć, pokroić w półkrążki. 
4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i podsmażyć około 2-3 minuty. Następnie dodać cebulę, zeszklić ją. Następnie dodać marchew, wlać 1/2 szklanki wody i dusić około 15 minut, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie dodać pokrojoną paprykę i por. Od czasu do czasu pomieszać. 
5. Gdy warzywa będą miękkie dodać sos sojowy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i dusić około 3-4 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze curry, pieprzem i papryką.

Opublikowany wObiad

6 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *