Serniki to jedne z naszych ulubionych ciast. Oczywiście najlepszy jest tradycyjny sernik, którego nie może u mnie zabraknąć z okazji świąt lub innych rodzinnych uroczystości. W okresie letnim często robię serniki z owocami, przykładem takiego ciasta jest sernik z borówkami. Do zrobienia tego ciasta wykorzystuję ser z wiaderka, do którego dodaję proszek budyniowy, jajka, roztopione masło i słodką śmietankę. Masa serowa jest dość rzadka, ale po upieczeniu i przestudzeniu staje się zwarta. Sernik z borówkami piekę na spodzie z ciasteczek owsianych, ale można go też zrobić na kruchym cieście maślanym. W moim przypadku sernik z borówkami został poruszony białą, roztopioną czekoladą, ale tę czynność można pominąć i wierzch ciasta posypać tylko świeżymi borówkami. Sernik z borówkami jest stosunkowo prosty do zrobienia, masy serowej nie należy długo miksować – tylko do połączenia składników. Ciasto jest lekkie, puszyste, delikatne, a borówki przełamują jego słodki smak.
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki na Sernik z borówkami:
Spód:
- 230 g ciasteczek owsianych
- 50 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (38 g)
- 4 duże jajka
- 50 g masła
- 200 ml śmietanki 30%
- kilka kropel aromatu cytrynowego lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
- około 300 g świeżych borówek
- 1 tabliczka (80 g) białej czekolady
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Przygotowanie Sernika z borówkami:
- Przygotowanie spodu. Ciastka dokładnie pokruszyć w blenderze lub przy użyciu wałka. Przesypać do niedużej miski. Masło przełożyć do rondelka, wstawić na gaz, podgrzewać do roztopienia. Roztopione masło przelać do miski z pokruszonymi ciastkami. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć masę ciasteczkową. Wyrównać i przydusić dłońmi. Przykryć, wstawić do lodówki na około 60 minut.
- Borówki umyć, pozostawić na sitku do przestudzenia.
- Przygotowanie masy serowej. Masło przełożyć do rondelka, wstawić na gaz, podgrzewać do roztopienia. Rondelek zdjąć z ognia. Pozostawić do wystudzenia. Do miski wlać śmietankę, wsypać proszek budyniowy, dokładnie rozmieszać. Następnie wbić jajka, dodać cukier puder, ser, wlać przestudzone masło, dodać aromat lub sok z cytryny. Dokładnie zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Masa jest dość rzadka. Przelać do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem. Na wierzch wsypać garść borówek (część zostawić do dekoracji upieczonego sernika). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec około 70-75 minut. Po tym czasie piekarnik skręcić, uchylić lekko drzwiczki, pozostawić sernik do ostudzenia.
- Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać (ale nie zagotować). Rondelek zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady (ewentualnie można jeszcze trochę podgrzać, gdyby czekolada się nie rozpuściła).
- Przestudzone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch posmarować masą czekoladową i posypać pozostałymi borówkami. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Polecam wypróbować przepis na jogurtowiec z borówkami.