Menu Zamknij

Sernik z borówkami

Serniki to jedne z naszych ulubionych ciast. Oczywiście najlepszy jest tradycyjny sernik, którego nie może u mnie zabraknąć z okazji świąt lub innych rodzinnych uroczystości. W okresie letnim często robię serniki z owocami, przykładem takiego ciasta jest sernik z borówkami. Do zrobienia tego ciasta wykorzystuję ser z wiaderka, do którego dodaję proszek budyniowy, jajka, roztopione masło i słodką śmietankę. Masa serowa jest dość rzadka, ale po upieczeniu i przestudzeniu staje się zwarta. Sernik z borówkami piekę na spodzie z ciasteczek owsianych, ale można go też zrobić na kruchym cieście maślanym. W moim przypadku sernik z borówkami został poruszony białą, roztopioną czekoladą, ale tę czynność można pominąć i wierzch ciasta posypać tylko świeżymi borówkami. Sernik z borówkami jest stosunkowo prosty do zrobienia, masy serowej nie należy długo miksować – tylko do połączenia składników. Ciasto jest lekkie, puszyste, delikatne, a borówki przełamują jego słodki smak.

Sernik z borówkami

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki na Sernik z borówkami:

Spód:

  • 230 g ciasteczek owsianych
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (38 g)
  • 4 duże jajka
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • kilka kropel aromatu cytrynowego lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • około 300 g świeżych borówek
  • 1 tabliczka (80 g) białej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Sernik z borówkami

Przygotowanie Sernika z borówkami:

  1. Przygotowanie spodu. Ciastka dokładnie pokruszyć w blenderze lub przy użyciu wałka. Przesypać do niedużej miski. Masło przełożyć do rondelka, wstawić na gaz, podgrzewać do roztopienia. Roztopione masło przelać do miski z pokruszonymi ciastkami. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć masę ciasteczkową. Wyrównać i przydusić dłońmi. Przykryć, wstawić do lodówki na około 60 minut.
  3. Borówki umyć, pozostawić na sitku do przestudzenia.
  4. Przygotowanie masy serowej. Masło przełożyć do rondelka, wstawić na gaz, podgrzewać do roztopienia. Rondelek zdjąć z ognia. Pozostawić do wystudzenia. Do miski wlać śmietankę, wsypać proszek budyniowy, dokładnie rozmieszać. Następnie wbić jajka, dodać cukier puder, ser, wlać przestudzone masło, dodać aromat lub sok z cytryny. Dokładnie zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Masa jest dość rzadka. Przelać do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem. Na wierzch wsypać garść borówek (część zostawić do dekoracji upieczonego sernika). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec około 70-75 minut. Po tym czasie piekarnik skręcić, uchylić lekko drzwiczki, pozostawić sernik do ostudzenia.
  5. Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać (ale nie zagotować). Rondelek zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady (ewentualnie można jeszcze trochę podgrzać, gdyby czekolada się nie rozpuściła).
  6. Przestudzone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch posmarować masą czekoladową i posypać pozostałymi borówkami. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  7. Polecam wypróbować przepis na jogurtowiec z borówkami.
Sernik z borówkami
Sernik z borówkami
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *