Jogurtowiec z borówkami to proste i delikatne ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Jest to deser wyglądem i smakiem przypominający trochę sernik, ale sera w nim nie ma. Jogurtowiec z borówkami to kruchy spód i warstwa jogurtowa, w której zanurzone są borówki. Ta warstwa została zrobiona z jogurtu naturalnego, proszku budyniowego o smaku śmietankowym oraz ubitej piany z białek. Zazwyczaj kiedy robimy ciasta na kruchym spodzie to białka wyrzucamy, a w tym przypadku będą one wykorzystane. Jogurtowiec z borówkami to wilgotne i lekkie ciasto, doskonałe na każdą okazję, poza tym, że ładnie się prezentuje na talerzu to też świetnie smakuje. Takie ciasto będzie też dobre z innymi sezonowymi owocami, na przykład jagodami czy malinami.
Składniki na blaszkę o wymiarach 23×23 cm.
Składniki na Jogurtowiec z borówkami:
Ciasto kruche:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
Masa jogurtowa:
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2×38 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 białka
Dodatkowo:
- 250 g borówek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie Jogurtowca z borówkami:
- Borówki umyć, pozostawić na sitku do całkowitego osuszenia.
- Przygotowanie ciasta kruchego. Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone, schłodzone masło i cukier. Dokładnie posiekać nożem lub siekaczką do powstania kruszonki. Następnie dodać 2 żółtka i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach blachy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć rozwałkowane ciasto. Ciasto ponakłuwać widelcem. Blaszkę przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 20 minut (do zrumienienia). Ciasto wyjąć z piekarnika.
- Do miski przełożyć jogurt naturalny, dodać cukier, wsypać proszek budyniowy. Krótko zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, przełożyć do masy jogurtowej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać.
- Borówki przełożyć do miseczki, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszać, aby owoce pokryły się mąką. Borówki wyłożyć na masę jogurtową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec około 60 minut. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
- Polecam wypróbować przepis na drożdżówki z truskawkami.
Pingback:Sernik z borówkami - Danka Pichci