Placki ziemniaczane to jedno z wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej po które sięgam dość często i każdy z domowników zajada je z apetytem. Robiąc placki ziemniaczane należy zwrócić uwagę na gatunek ziemniaków, a powinny zawierać one w swoim składzie dużo skrobi. Najlepsze gatunki ziemniaków na placki to między innymi irga, orlik, bryza, gracja, ibis. Ponadto najlepsze placki ziemniaczane robi się ze starych ziemniaków, ponieważ młode zawierają dużo wody. Często robiąc placki ziemniaczane dodaję do nich dodatkowy składniki i tym razem zrobiłam placki ziemniaczane z boczkiem. Do przygotowania takich placków wykorzystałam surowy boczek wędzony, który nadaje daniu oryginalnego smaku. Boczek podsmażyłam z cebulą na patelni, a następnie po przestudzeniu dodałam do startych ziemniaków. Masę ziemniaczaną, z której smażymy placki ziemniaczane z boczkiem przygotowuje się w ten sam sposób jak na tradycyjne placki. Placki ziemniaczane z boczkiem to proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Idealne będą na jesienny (i nie tylko) sycący obiad.
Składniki na Placki ziemniaczane z boczkiem:
- około 600 g ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego
- 1 większa cebula
- 1 duże jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie Placków ziemniaczanych z boczkiem:
- Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek przekroić na patelnię. Patelnię wstawić na gaz. Smażyć do lekkiego zrumienienia i wytopienia się tłuszczu. Następnie do boczku dodać pokrojoną cebulę. Jeżeli wytopiło się mało tłuszczu to dodać łyżkę oleju rzepakowego. Wymieszać i smażyć do zrumienienia się cebuli. Patelnię zdjąć z ognia. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do startych ziemniaków przełożyć przestudzony boczek z cebulką, wbić jajko. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i łyżką nakładać niewielkie porcje masy ziemniaczanej formując płaskie placki. Placki ziemniaczane z boczkiem smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Polecam wypróbować przepis na placki ziemniaczane z pieczarkami.